Ringorm og svamp er 2 sider af samme sag. Ringorm er en svameinfektion forårsaget af svamp eller dermatofytter. Ringorm kaldes også tinea corporis (svamp på huden). Den kan ramme krop, ben eller arme (ubehåret hud). Svampeinfektionen er overfladisk og holder sig i det øverste hudlag. I nogle tilfælde kan det udløse infektion dybere i huden.
Typer af svamp
Disse typer af svampe kan udløse svampeinfektion (mykoze) i negle eller hud:
Dermatofytose kan sammenlagt betegne følgende svampeinfektioner:
- Ringorm / svamp på kroppen (kropssvamp) à tinea corporis
- Svamp i lysken (lyskesvamp) / svamp i skridtet (skridtsvamp) à tinea cruris
- Neglesvamp (svamp på negle) à tinea unguium
- Fodsvamp (svamp på foden) à tinea pedis
- Svamp i hovedbunden (hovedbundssvamp) / svamp i hårbunden à tinea capitis
Pernilles historie om svampeinfektion med ringorm
Pernille vågnede en morgen til en slem kløe på venstre underarm. Hun var 12 år og gik i folkeskole. Der var nogle små røde prikker på underarmen, men hun tænkte ikke nærmere over det. De efterfølgende dage blev kløen forværret og de røde prikke erstattet af røde ringe og skællende hud. Pernilles mor, der er sygeplejerske, troede først, at det var psoriasis.
De bestilte en tid hos lægen, som i første omgang ordinerede noget hormoncreme. Dette forværrede udslættet. Et par dage senere tog de til lægen igen, som mistænkte at der var tale om ringorm. Lægen tog et skrab af det inficerede hudområde. Tjekkede i sit mikroskop, og konstaterede, at der var tale om en svampeinfektion. Lægen udskrev noget svampedræbende creme, som Pernille skulle smøre sig med to gange dagligt i 2 uger. Lamisil creme hvis aktive stof hedder Terbinafin viste sig at være effektivt. Efter 10 dages behandling var området fortsat rødt og skællede, men der var en tydelig forbedring.
Stigning i antallet af smittede med ringorm
De senere år har der været en stigning i antallet af smittede børn med ringorm konstaterer hudlæge Ditte Saunte fra Sjællands Universitetshospital. Dette menes, at skyldes smitte fra marsvin med svamp. Hudlægen opfordrer dyrehandlere til at screene deres dyr for svamp, så kun raske dyr videresælges til folk og børnefamilier. Smitten ringorm, der er en svamp, kan overføres fra både dyr og mennesker. I disse nævnte tilfælde overføres de fra dyr med pels bl.a. gnavere som kaniner, hamstre og marsvin.
Hos børn ses infektionen hyppigt i ansigt og på halsen. Den kan været et kraftigt udslæt der kan udvikle sig til store sår. Udvikles ringorm i hårbunden kan det i værste fald resultere i kronisk skaldede pletter i hovedbunden. En undersøgelse hos 17 dyrehandlere på Sjælland har vist at marsvin er den primære og største smittekilde. 38 % af marsvin var smittebærere. Ingen kaniner havde ringorm og 6 % af hamstre var bærere af svampen.
De kæledyr der var smittet var alle importeret. De dyr der var avlet i Danmark, var ikke smittebærere.
Nogle fakta
- Ringorm (svamp) kan overføres ved fysisk kontakt og berøring – både mellem dyr og mennesker, og mellem genstande der er inficeret med ringorm.
- Marsvin kan være smittebærere uden selv at være synligt syge af ringorm
- Ringorm kan testes ved at sende en prøve af pelsen til analyse fx med en tandbørste der stryges henover hårene.
Kilder:
https://www.regionsjaelland.dk/nyheder/Sider/Marsvin-giver-svampeinfektion-til-boern.aspx
https://ringorm.dk/ringorm-dyr/