Generelt

Kan man blive afhængig af Xanax, og hvordan undgår man dette?

Dette indhold er sponsoreret

Piller

Xanax er et receptpligtigt lægemiddel, der bruges til at behandle angst, panikanfald og søvnløshed. Ved langvarigt brug af Xanax kan man risikere at blive afhængig, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer. Xanax er receptpligtig medicin, og lægen giver altid instruktioner i hvordan og hvor meget man skal tage. For at undgå misbrug skal man altid bruge det som anvist af din læge og følge instruktionerne på etiketten. Det er vigtigt ikke at øge dosis eller tage medicinen oftere end anbefalet.

Er det sikkert at tage Xanax længere end den anbefalede tid?

Det er ikke sikkert at tage Xanax længere end den anbefalede tid. Dette skyldes, at det kan føre til afhængighed og toleranceudvikling, hvilket betyder, at du skal bruge større doser for at opnå samme effekt. Hvis du har brug for behandling med Xanax i længere tid, skal du tale med din læge om muligheden for anden medicin eller anden form for behandling. Din læge vil vurdere din situation og give dig de bedste råd om hvordan man bedst håndterer din situation.

Hvilke bivirkninger har langvarig brug af Xanax?

Et misbrug af Xanax kan medføre alvorlige bivirkninger, som blandt andet depression, træthed, svimmelhed, irritabilitet, talebesvær og søvnforstyrrelser. Hvis man har brugt Xanax langvarigt kan man få bivirkninger som rystelser, ukontrollérbare bevægelser, hjertebanken, sløret syn, tinnitus og koncentrationsbesvær. Derudover er det farligt at kombinere Xanax og alkohol, da det kan påvirke centralnervesystemet. Kombinationen kan føre til blandt andet hukommelsessvigt og problemer med balanceevnen. Ved en forgiftning kan man komme i livsfare, da kroppens funktioner bliver så sløve, at de stopper med at fungere optimalt.

Hvordan man kan behandle et misbrug af Xanax

Hvis man har et misbrug af Xanax bør man straks søge professionel hjælp. Det er vigtigt at få hjælp af fagpersoner, der er specialiserede i denne type af misbrug. Når man skal på afvænning for Xanax stopper man ikke fra den ene dag til den anden, da det kan medføre alvorlige abstinenser. Disse abstinenser viser sig eksempelvis ved kulderystelser, angst, nervøsitet, søvnløshed og hovedpine. Abstinenserne kan også give livstruende krampeanfald. Derfor skal afvænningen foregå gradvist under opsyn. I dette forløb vil der være opfølgende samtaler og være en plan for nedtrapning for den enkelte person. 

Et misbrug af Xanax er farligt, og det er vigtigt at medicinen kun bruges i en kort periode. For at undgå afhængighed bør du følge din læges anbefalinger nøje og ikke tage mere end den anbefalede dosis. Kontakt professionelle behandlere, hvis du har et misbrug.

Helsebloggen
ForfatterHelsebloggen
Helsebloggen skriver om alt hvad der bevæger sig indenfor sundhed og helse trends. Få gode råd og inspiration til at leve en sund hverdag.

Skriv et svar