OpskrifterSundhedVegetar

Matcha – Grøn energi til krop og sjæl!

Jeg har valgt at mit første indlæg her på bloggen skal handle om matcha. Jeg er en te-elsker og denne japanske grønne pulver te er fantastisk. Det tog mig lidt tid at lære at holde af den, men når man først har lært at tilberede den på den måde man bedst kan lide, så går den let hen og bliver en fast del af hverdagen.

Det grønne matcha pulver er en naturlig kilde til energi og egner sig derfor godt til eftermiddags te. Matcha har et højt indhold af A og E vitaminer og indeholder koffein, den kan derfor indgå i hverdagen som et sundt alternativ til kaffe. Matcha ses som en af de sundeste te på markedet, blandt andet pga. at man drikker selve plantematerialet og ikke bare et udtræk, som man gør med almindelig blad te. Man siger at en kop matcha svarer til ca. 10 kopper grøn te ernæringsmæssigt.

Matcha har også et højt indhold af antioxidanter. Antioxidanter er stoffer som forhindre vores celler i at oxidere, det bliver de ødelagt af. Antioxidanter er med andre ord et beskyttende stof som vores krop har brug for, og de findes i meget høj grad i det grønne vidunderpulver.

Andre sundhedsmæssige grunde til at drikke matcha er at den er god for vores immunforsvar og den har en mild detox effekt oven i hatten.

Matcha bruges til den traditionelle japanske te ceremoni (cha no ya). Denne ceremoni har en lang og stolt historie, og den indgår blandt andet i den zenbuddhistiske tradition. Det kan også være et hyggeligt lille ritual at lave matcha te hjemme i køkkenet. Matcha skal piskes og har den skønneste grønne farve. Tilberedningen foregår således:Hvad er Matcha te
1 g. matcha Kommes i en skål og overhældes med en lille smule koldt vand.

Pulveret piskes med M bevægelser indtil der dannes bitte små bobler på overfladen. Den kolde blanding hældes i en tekop.

Nu hældes der afkølet kogt vand på teen (hvis du lader el-kogeren stå i et par minutter eller 5 før du hælder det på teen passer det meget godt.) Forvarm evt. koppen ved at skylle den i kogt vand.

Man kan søde sin matcha te hvis man syntes det er nødvendigt, det smager virkelig godt at søde den med ahornsirup.

Man kan købe en lang række af ting til at tilberede matcha med. Jeg har investeret i et bambus piskeris som jeg syntes man skal have hvis man drikker matcha te tit, det pisker teen meget nemmere end et almindeligt piskeris. Ud over det skal man bruge en skål til at piske teen i. Her vil jeg anbefale at man bruger en i keramik og ikke en i plastik. Man kan købe matcha skåle i mange prisklasser, men til en start kan man sagtens bruge en man har stående i forvejen. Ud over det kan man købe en ske som lige nøjagtig kan indeholde 1g. matcha, som er det man anbefaler til en kop.

Jeg har for nylig udvidet maskinparken i mit køkken med en mælkeskummer, For man kan nemlig også lave latté med matcha. Man laver bare ca. en halv kop matcha og fylder op med Skummet mælk til sidst. (sødmælk, skummetmælk, oatly ikaffe og mandelmælk egner sig godt til at skumme)

Hvis man ikke bryder sig om at drikke matcha te, eller hvis man som jeg bare er helt vild med den, kan man også bruge den i kage og is og hjemmelavet slik. Man kan tilføje pulveret i dadelkugler og proteinbare. Kun fantasien sætter grænser. Prøv at blende en lille skefuld matcha med vanilleis og server med bær og kakaonibs. En lækker og meget flot dessert (:

Matcha fås også i mange prisklasser, selvfølgelig vil jeg anbefale at man vælger en økologisk variant. Det kan umiddelbart se ud som om man ikke får ret meget for pengene, men man bruger meget lidt af gangen, så en pose eller dåse matcha holder længe.

På billedet har jeg lavet en hjemmelavet bountybar med matcha. Opskriften fandt jeg her: http://byoh.dk/pages/opskrifter

Håber du har fået mod på at prøve at eksperimentere med matcha, matcha kan købes i helsekostbutikker i hele landet eller på nettet hos Helsebixen (:

Namaste!
Bounty bar med Matcha

Annonce

Relateret emner

Marlene Kleefeld
Marlene arbejder til daglig i en helsekost. Ved siden af sit job læser Marlene til Biopat på institut for biologisk medicin og læser fysiologi, anatomi og sygdomslære. Marlene ser sundhed og helse som en livsstil, en hobby og sit arbejde. Marlene har også en stor passion for madlavning og har levet vegetarisk igennem mange år.

Skriv et svar